Wetgeving voor veiligheidsschoenen: wat zijn de richtlijnen?

Voetbescherming is onmisbaar bij veel werkzaamheden. Om je veiligheid te verhogen bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden en in bepaalde werkomgevingen draag je daarom werkschoenen. veiligheidsschoenen, ook wel werkschoenen genoemd, zorgen ervoor dat je voeten tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden goed beschermd zijn. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over de richtlijnen, veiligheidsnormen en -klassen rondom veiligheidsschoenen. 

Is het dragen van werkschoenen verplicht?

Het dragen van werkschoenen is niet altijd verplicht, behalve wanneer je werkzaam bent in de bouw. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een werkgever zijn werknemers ook kan verplichten om werkschoenen te dragen. Een van de redenen dat een werkgever dit kan doen is omdat een werkgever aansprakelijk kan worden gesteld bij een ongeval. Toch is de voornaamste reden nog altijd de veiligheid van zijn personeel.

De risico’s van werk zonder voetbescherming

Het verrichten van werkzaamheden zonder voetbescherming brengt meerdere risico’s met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met vallende voorwerpen, het doortrappen van scherpe voorwerpen of uitgleiden op gladde oppervlakten. Het dragen van veiligheidsschoenen voorkomt veel ongemak en verzuim doordat voetblessures worden voorkomen.

Wetgeving veiligheidsschoenen ISO 20345:2011

De wetgeving voor veiligheidsschoenen geldt internationaal en is dus ook opgesteld door een internationale organisatie: International Organization for Standardization (ISO). In de veiligheidsnorm ISO 20345:2011 worden alle eisen voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) tot in detail vastgesteld, waaronder het algemeen gebruik van veiligheidsschoenen. Deze veiligheidsnorm wordt opgedeeld in basiseisen en aanvullende eisen:

 • Basiseisen: Hier dienen alle veiligheidsschoenen aan te voldoen.
 • Aanvullende eisen: Noodzakelijk in specifieke situaties.

De basiseisen voor alle veiligheidsschoenen

De basiseisen waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen zijn vrij vanzelfsprekend. Een werkschoen moet bijvoorbeeld gesloten zijn, het is niet de bedoeling dat je de beschermingsneus eruit kan halen en de werkschoen mag geen schadelijke stoffen bevatten. Daarnaast moet de beschermneus van een gecertificeerde veiligheidsschoen altijd een klap van 200 joule op kunnen vangen. Het maakt dus niet uit van welk materiaal de beschermneus is gemaakt. Alle veiligheidsschoenen hebben dezelfde testen doorstaan.

Aanvullende eisen: de veiligheidsklassen

Naast de basiseisen dienen de werkschoenen geschikt te zijn voor de omstandigheden waarin ze gebruikt worden. We spreken in dit geval over aanvullende eisen. Denk aan antistatische en waterafstotende eigenschappen, waterdichtheid en een antislipprofiel. De veiligheidsnormen voor werkschoenen zijn op te delen in vijf veiligheidsklassen: van S1 tot en met S5. In elke categorie worden er aanvullende eisen beschreven en dienen de veiligheidsschoenen eveneens te voldoen aan de eisen van de voorgaande categorie.

De veiligheidsklassen van de Europese norm EN ISO 20345:

 • SB: Aan alle basis eigenschappen is voldaan. De schoen moet zijn voorzien van een stalen/kunststof neus met een indeukresistentie van 200 Joule (resthoogte 14 mm).
 • S1: Heeft dezelfde kenmerken als SB, maar werkt ook antistatisch en neemt energie op via de hak.
 • S1P: Heeft dezelfde kenmerken als S1, maar is ook voorzien van een stalen/kevlar tussenzool. Dit maakt deze schoenen zeer geschikt voor droge omgevingen waarbij scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen.
 • S2: Heeft dezelfde kenmerken als S1, maar hebben ook een verhoogde weerstand tegen binnendringen van water. Dit maakt deze veiligheidsschoenen geschikt voor in vochtige werkomstandigheden.
 • S3: Heeft dezelfde kenmerken als S2, met als toevoeging dat ze zijn voorzien van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel.
 • S4: Heeft dezelfde kenmerken als S1. Het verschil is dat deze werkschoenen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen.
 • S5: Heeft dezelfde kenmerken als S4, met als toevoeging een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel.

De S3 werkschoenen van Mr. Miles

Alle Mr. Miles veiligheidsschoenen voldoen aan de S3 veiligheidsklasse. Dit maakt de robuuste veiligheidsschoenen ideaal voor de meest extreme omstandigheden. Daarom lichten we de S3 veiligheidsklasse en bijbehorende wetgeving graag voor je uit. S3 werkschoenen voldoen aan meerdere aanvullende eisen. Allereerst beschikken de werkschoenen over dezelfde veiligheidseisen als S1 en S1P werkschoenen. Dit betekent dat de schoenen antistatische eigenschappen hebben. Dat houdt in dat de schoenen statische elektriciteit moeten kunnen afvoeren. Let op: ESD schoenen voeren ook statische elektriciteit af, maar beschikken over een nog lagere weerstand. Lees meer over de verschillen tussen antistatische schoenen en ESD schoenen.

Ten tweede moeten S3 werkschoenen energie absorberen in de hak (minimaal 20 joule). Daarnaast beschikken S3 werkschoenen ook nog eens over een niet-penetreerbare tussenzool.

S3 veiligheidsschoenen: ideaal voor vochtige werkomstandigheden

Alle S3 werkschoenen voldoen aan bovengenoemde eisen die overeen komen met de S1 en S1P veiligheidsklasse. Daar komt een belangrijke eis bij: alle S3 werkschoenen zijn minimaal zestig minuten waterafstotend. Houd er wel rekening mee dat er een belangrijk verschil is tussen waterafstotende en waterdichte werkschoenen. Ook beschikken alle S3 schoenen zoals gezegd over een niet-penetreerbare tussenzool, net als S1P werkschoenen. Deze tussenzool wordt vaak van staal of kevlar gemaakt.

Persoonlijk advies

Op zoek naar stoere en robuuste S3 veiligheidsschoenen? Kies dan werkschoenen van Mr. Miles! Heb je nog vragen over de wetgeving rondom veiligheidsschoenen of krijg je liever persoonlijk advies voor jouw specifieke toepassing? Neem gerust contact met ons op. Onze experts helpen je graag!

Wetgeving veiligheidsschoenen

Mandy - Customer service

“Ik beantwoord alle vragen over onze collectie of over uw bestelling.”

Nu populair
 1. Mr.Miles Explorer S3
  Mr.Miles Explorer S3
  € 119,95€ 145,14
  0032423
 2. Mr.Miles Sahara S3
  Mr.Miles Sahara S3
  € 114,95€ 139,09
  0032404
 3. Mr.Miles Santiago S3
  Mr.Miles Santiago S3
  € 119,95€ 145,14
  0032422
 4. Mr.Miles Skyline S3
  Mr.Miles Skyline S3
  € 109,95€ 133,04
  0032416