S3 werkschoenen: alles wat je moet weten over de S3 norm

stoere werkschoenen

Je krijgt de opdracht om werkschoenen te kopen die voldoen aan de S3 norm, maar wat houdt dit nu precies in? Aan welke eisen moeten S3 werkschoenen voldoen en welke bescherming bieden de werkschoenen dan? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vragen en je precies uitleggen wat S3 werkschoenen zijn.

Wat zijn S3 werkschoenen?

S3 werkschoenen zijn werkschoenen die voldoen aan de veiligheidseisen die binnen de Europese norm voor veiligheidsschoenen worden gesteld op het niveau S3. We zetten de specifieke eisen voor je op een rijtje.

De eisen bij een S3 normering:

 • Alle schoenen binnen deze norm moeten zijn voorzien van een beschermneus die gemaakt kan zijn van staal, composiet of kunststof. De beschermneus biedt bescherming tegen vallende voorwerpen en moet een minimale resistentie bieden van 200 joule.
 • S3 werkschoenen moeten een schokdemping hebben in de hak en antistatisch zijn. De hiel moet afgesloten zijn. Een klomp met een open hiel kan bijvoorbeeld nooit aan de S3 norm voldoen.
 • De S3 werkschoen heeft een verhoogde weerstand tegen binnendringen van water, waardoor deze veiligheidsschoenen ook goed te gebruiken zijn indien je in de buitenlucht werkt.
 • Tot slot wordt er van S3 werkschoenen geëist dat ze voorzien zijn van een ondoordringbare stalen of kevlar tussenzool en dat de zool beschikt over een antislipprofiel.

EN 345: een Europese norm voor veiligheidsschoenen

Elke werkschoen moet worden gecertificeerd door een erkend testinstituut en moet voldoen aan de EN 345-norm die is vastgelegd in de Europese wetgeving. Binnen deze norm worden er zes niveaus van veiligheid onderscheiden door middel van een S-code. S3 is één van deze niveaus. De werkschoen kan pas tot één van deze veiligheidsklassen behoren als hij over een veiligheidsneus beschikt die bestand is tegen vallende voorwerpen en in ieder geval een belasting tot 200 joule aankan. In de tabel hieronder is te zien hoe de S-niveaus binnen de EN 345-norm zijn opgebouwd.

SBAan alle basis eigenschappen is voldaan. De schoen moet zijn voorzien van een stalen/kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule (resthoogte 14 mm).
S1Als SB, tevens antistatisch, energieopname via de hak.
S1pAls S1, met toevoeging van stalen/kevlar tussenzool.
S2Als S1, plus verhoogde weerstand tegen binnendringen van water.
S3Als S2, met toevoeging van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1, maar dan gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen.
S5Als S4, met toevoeging van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel.

 

Wanneer heb je S3 veiligheidsschoenen nodig?

Als je in de bouw werkt, moeten je werkschoenen minimaal aan de S3 norm voldoen. Een S3 werkschoen is geschikt voor droge en natte werkzaamheden en dus ook zeer geschikt om te werken in de buitenlucht. Andere sectoren waarin vaak S3 werkschoenen worden gedragen zijn de horeca, de logistiek, de metaalindustrie, de agrarische sector, de voedselindustrie en de zware industrie. In bepaalde industrieën waar met zware machines wordt gewerkt zijn S3 veiligheidsschoenen die tot kuithoogte komen zelfs verplicht. Weet je niet zeker welke veiligheidsschoenen jij nodig hebt? Vraag dit dan na bij je werkgever. Je kan natuurlijk ook altijd contact met Mr. Miles opnemen voor persoonlijk advies.

De stoere S3 werkschoenen van Mr. Miles

Alle werkschoenen van Mr. Miles voldoen aan de S3 norm. Dat is nog lang niet alles. De werkschoenen van Mr. Miles zijn namelijk S3 werkschoenen met een stoer karakter. Bekijk daarom vandaag nog onze collectie en zorg ervoor dat je jouw paar robuuste werkschoenen in huis haalt!

S3 werkschoenen

Remon - Inkoop

“Ik zorg ervoor dat de goederen besteld worden en op het juiste moment weer op voorraad zijn.”

Nu populair
 1. Mr.Miles Explorer S3
  Mr.Miles Explorer S3
  € 119,95€ 145,14
  0032423
 2. Mr.Miles Tasman S3
  Mr.Miles Tasman S3
  € 114,95€ 139,09
  0032403
 3. Mr.Miles Sahara S3
  Mr.Miles Sahara S3
  € 114,95€ 139,09
  0032404
 4. Mr.Miles Santiago S3
  Mr.Miles Santiago S3
  € 119,95€ 145,14
  0032422