Tips om de levensduur van je werkschoenen verlengen

De levensduur van werkschoenen is gemakkelijk te verlengen door deze goed te onderhouden. Zeker als je in extreme omstandigheden werk, hebben je werkschoenen nogal wat te verduren. Zo krijgen ze te maken met vocht of juist droogte en kunnen ze in aanraking komen met harde of scherpe voorwerpen. Om de schade te beperken, de veiligheid te waarborgen en de levensduur van je veiligheidsschoenen te verlengen, is goed onderhoud erg belangrijk. Waar let je op bij het onderhoud van je werkschoenen? Mr. Miles geeft je tips!

Werkschoenen onderhouden: hoe doe je dat?

Het onderhoud begint met een inkoppertje: met regelmaat je werkschoenen schoonmaken. Wat ‘regelmatig’ dan precies is, hangt van je werkzaamheden en de vervuiling van je schoenen af. In sommige gevallen is het aan te raden om de werkschoenen om de dag schoon te maken, terwijl het voor anderen voldoende is om hun werkschoenen om de week of eens per maand schoon te maken. Voorkom in ieder geval dat vuil langere tijd op of in de veiligheidsschoenen blijft zitten. Het grondig schoonmaken van je werkschoenen doe je in vier stappen:

  1. De buitenkant van de werkschoen schoonmaken (de methode hiervoor hangt af van het materiaal van de schoen)
  2. Hou het profiel van de zool schoon met een borstel om te voorkomen dat deze dichtslibt
  3. Reinig ook de loopzool indien nodig
  4. Laat je werkschoenen lang genoeg drogen en luchten op een droge en luchtige plaats (haal altijd eerst de inlegzolen eruit)

Het is aan te raden om een tweede paar werkschoenen aan te schaffen, zodat er altijd genoeg tijd is om je werkschoenen te laten drogen na het schoonmaken. Let er ook op dat je niks op of in de schoenen legt tijdens het drogen. Veiligheidsschoenen die niet goed droog zijn, kunnen niet goed ademen, waardoor het vocht zich alleen maar verder ophoopt. Met goed onderhoud van je werkschoenen verleng je niet alleen de levensduur, maar bevorder je ook het draagcomfort.

Leren schoenen schoonmaken

Leer is een flexibel en ademend materiaal dat van zichzelf al een lange levensduur heeft. Een voorwaarde hiervoor is dat je je leren werkschoenen goed schoonmaakt. Leren werkschoenen schoonmaken doe je door ze in te vetten. Afhankelijk van de kleur van je veiligheidsschoen gebruik je hiervoor zwart ledervet of wit/neutraal ledervet. Indien je leren werkschoenen niet of nauwelijks invet, leidt dit langzaam tot uitdroging met breken of scheuren als gevolg. Let er ook op dat je leren werkschoenen niet laat drogen bij een warmtebron, want ook dan drogen ze uit.

Voor nubuck en suède (twee leersoorten) werkschoenen geldt dat je deze regelmatig schoonmaakt met ledergel. Nubuck werkschoenen behandel je dus juist niet met ledervet. De ledergel breng je deppend en in kleine hoeveelheden aan. Wrijven maakt het leer namelijk glad en dat is bij deze schoenen juist niet de bedoeling. Ook werkschoenen met Gore-Tex mogen niet met ledervet worden behandeld. Bij deze werkschoenen is het belangrijk om ze regelmatig schoon te borstelen en rustig te laten drogen.

Haal altijd eerst op voorzichtige wijze het vuil van de werkschoen af met een borstel of een sponsje. Vlekken kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen, voordat deze intrekken; zeker als het gaat om hardnekkige substanties zoals olie of verf.

Verleng de levensduur van werkschoenen door te letten op hygiëne

Onderschat nooit de invloed van goede hygiëne op de levensduur van je werkschoenen. Ten eerste is dit beter voor je eigen voeten. Als voethygiëne ondermaats is, kan dit leiden tot vermoeide, dikke en pijnlijke voeten. Ten tweede is hygiëne een belangrijke factor voor het onderhoud van je werkschoenen. Hier kun je op letten door je voeten regelmatig te wassen met koud of lauw water (en vervolgens goed af te drogen!) en door dagelijks schone veiligheidssokken aan te trekken. Verder kan je gebruik maken van inlegzolen die je kan vervangen of schoon kan maken door ze te borstelen en te laten luchten.

Wanneer moet ik mijn werkschoenen vervangen?

Met het onderhoud van je werkschoenen verleng je de levensduur ervan, maar je werkschoenen hebben niet het eeuwige leven. Wanneer is het aan te raden om een vers paar Safety Boots aan te schaffen? Als er in je oude veiligheidsschoenen barsten of scheuren zitten, dan is het vaak al te laat en is onderhoud geen oplossing meer. Hetzelfde geldt voor gaten in je schoen. Ook de zool is een belangrijke indicator voor de status van je werkschoenen. Als deze (deels) los zit, geperforeerd of gebroken is, dan is het niet meer veilig om door te werken. Het antislipprofiel van de zool mag ook niet versleten zijn. Verder is het natuurlijk niet de bedoeling dat de stalen neuzen van je veiligheidsschoenen ingedeukt zijn. De voering rondom de stalen neus moet ook nog intact zijn.

Ben jij toe een gloednieuw paar robuuste werkschoenen of wil je graag een tweede paar aanschaffen? Bekijk dan onze collectie.

Tips voor verlengen levensduur werkschoenen

Lisa - customer service

“Ik beantwoord alle vragen over onze collectie of over uw bestelling.”